Met eigen stof kussens laten maken

Kussens maken met je eigen stof kan dat en waar?

Heb jij een eigen stof thuis liggen waarvan je kussens wilt laten maken? Bij Matrix Kussens is dat mogelijk!

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden qua stofsoorten en helaas kunnen wij daarvan niet alles op voorraad hebben. Gelukkig kunnen wij wel van elke aangeleverde stof een kussen maken! Kom jij net van een stoffenkraam op een stoffenmarkt of stoffenbeurs en heb je nou net die ene leuke stof in handen waar je kussen van wilt laten maken. Stuur het naar ons op en wij gaan direct voor je aan de slag. Bereken je prijs eenvoudig via onze rekenformule.

Elke stofsoort heeft zijn voor en nadelen om een kussen op maat van te maken. Op stoffenmarkten kan je tientallen verschillende stofsoorten tegenkomen. Om je even te helpen hebben we de meest voorkomende stofsoorten voor je onder de loep genomen. Nu weet jij precies of jouw stof geschikt is om een kussen van te maken.

Katoen

Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. We dragen katoen, we slapen onder lakens van katoen of we richten ons huis ermee in. De unieke eigenschappen maken van dit natuurproduct een ideale stof zowel voor kleding als ook voor veel interieurtoepassingen. Van de vier soorten oer katoen komen er 2 uit Zuid-Amerika. Europese ontdekkingsreizigers ontdekten katoen op het Amerikaanse continent en namen de planten mee, waarna ze in Afrika en India geïntroduceerd werden. Tegenwoordig wordt katoen in alle tropische en subtropische gebieden van de wereld geproduceerd. Katoen wordt gemaakt van de zaadpluizen van de katoenplant. Het is een waardevol gewas omdat maar zo’n tien procent van het ruwe bij de verwerking verloren gaat. De katoenbol die op watten lijkt wordt gereinigd en gekamd tot vezels; de vezels worden tot draden gesponnen en dan verder verwerkt. De lengte van de vezels bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de katoen, van lange vezels kan fijner garen gesponnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Egyptisch katoen en Sea Island katoen.  Dit zijn luxe katoen soorten die duurder dan andere zijn.

Voordelen van katoen:

 

Nadelen van katoen

Er zit veel verschil in kwaliteit van katoen. Of het katoen verkleurt en krimpt ligt aan de behandeling die het heeft gekregen. Katoenen stoffen die een vuil en vlekwerende behandeling hebben gekregen verkleuren heel langzaam. Dit wordt sanforiseren genoemd.

 

Katoen milieu

De katoen industrie gebruikt zeer veel chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en pesticiden. Ruim 20% van alle pesticiden wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen, met alle gevolgen dien. Door middel van genetische manipulatie probeert de industrie de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Ook van water aangezien voor de productie van katoen veel water nodig is.

Biologische of organische katoen wordt verbouwd zonder chemische middelen en met schone, organische mest. De katoen wordt met de hand geplukt omdat er geen schadelijke ontbladeringsmiddelen mogen worden gebruikt. De vraag naar biologische katoen blijft groeien en dat is goed nieuws voor het milieu.

Linnen

Linnen wordt gemaakt van vlas. Geen enkel vezel weet verfijning zo goed te combineren met alledaags praktisch nut als linnen. Uit de houtige bast van de vlasplant worden vezels losgeweekt die verwerkt worden. Vlas heeft zeer lange vezels waardoor het erg geschikt is om mooie stoffen van te maken. De groeicyclus van de vlasplant is kort: er wordt gezaaid in maart en geoogst in juli. Vlas groeit in veel verschillende klimaten; dat van West-Europa is zeer geschikt. Alle delen van de plant kunnen gebruikt worden, van het zaad tot de korte vezeltjes. Vlas heeft relatief weinig water en nauwelijks pesticiden nodig. Het productieproces is arbeidsintensief, vandaar dat linnen niet goedkoop is. De natuurlijke kleur van linnen is offwhite of lichtbruin.

Voordelen van linnen kussens

Nadelen van linnen kussens

 

Wol

Wol is een natuurlijke vezel van dierlijk afkomst; de meeste wol die tegenwoordig gebruikt wordt komt van schapen. Er bestaan verschillende kwaliteiten. Zuivere scheerwol is wol die van een levend schaap is geboren. Vaak wordt wol met synthetische vezels gemengd. Zo worden de beste eigenschappen van beide vezels gecombineerd. 

Wol en haar hebben dezelfde scheikundige samenstelling. Ze zijn allebei uit eiwitten opgebouwd. De wolvezel heeft schubben en is gekroesd, de vezels haken in elkaar waardoor wol makkelijk te spinnen is. Dit materiaal heeft goede isolerende eigenschappen. In een koel klimaat beschermt het tegen de kou, maar woestijnbewoners en bedoeïenen dragen juist wollen kleding om de warmte buiten te houden. Een van de bekendste schapenrassen is het merinoschaap, een ras dat oorspronkelijk uit Klein-Azië komt en zachte, fijne en ook sterke wol levert.

Voordelen van wollen kussens

Nadelen van wollen kussens

 

Soorten wol

De meeste zoogdieren hebben twee soorten haar in hun vacht;wolharen(zacht, kort en fijn) en kroonharen(hard,lang en glazend).De vacht van het schaap bestaat alleen uit wol.Als de haren van dieren zacht en soepel aanvoelen, en dus op schapenwol lijken,worden ze ook wol genoemd.

Schapenwol

Van de vele schapenrassen zijn merino,cheviot en crossbred de belangrijkste soorten.Merinowol is fijn en zacht en heeft een korte sterk kroezende vezel.Deze wordt verwerkt tot dunne kamgarens,die makkelijk vervilten. De stevige dikke weinig kroezende wolsoort chevoit bestaat uit veel langere vezels en heeft meer glans.Het vervilt minder snel dan merino en kan tot grote sterke garens worden gesponnen.Uit kruisingen tussen merino-en cheviotschaap is crossbred ontstaan.

Lamswol

Lamswol is de wol van lammeren,die niet ouder zijn dan acht maanden en voor het eerst geschoren worden.Deze eerste vacht is zacht soepel en fijner van structuur.

Kasjmier is afkomstig van de buik van de kasjmiergeit.Het is een heel fijne zachte haarsoort die je goed kunt draperen;vandaar dat er sjaals en pashminas van worden gemaakt.Het wordt ook gemengd met zeer fijne wollen garens.Kasjmier is kostbaar;een kasjmiergeit levert maar 150 gram haar per jaar.

Kameelhaar isoleert nog beter dan schapenwol.Het wordt,net als schapenwol ook gebruikt in wollen dekbedden.De wol is vooral erg in trek vanwege mooie kleur, maar stinkt vreselijk.De fijnste soort komt uit China.Wit kameelhaar komt ook voor,maar is zeer zeldzaam.Camel is mestaal een combinatie vab fijne wol,kameelhaar en mohair,de kleur is warm en glanzend.

Alpaca komt van het haar van de alpaca, een lamsoort uit Peru.Alpaca glanst en is bruin tot zwart van kleur.In de hoogvlakten van de Andes in Peru leeft ook de vicuna,een beschermde diersoort.Vicuna is de kostbaarste haarsoort,superfijn en zijdezacht van structuur en zeldzaam.De viucuna heeft een mooie gelijkmatige karamelkleur, dat de draad na het spinnen niet  geverfd hoeft te worden..

Mohair is het haar van de angorageit.Het voelt heel zacht aan en is de meest glazende van alle wolsoorten.Mohair is warmer en sterker dan wol en wordt meestal gemengd met wol,katoen zijde of polyster.Het haar van jonge dieren wordt in kleding verwerkt, dat van oudere dieren in meubelstoffen.Dit materiaal is tevens te verwerken tot mohair velours(ook wel bekend als trijp) van bijzonder hoge kwaliteit.

Angora is het zachte,zijdeachtige haar van het angorakonijn en angorageit. 

 

Zijde

Zijde is al duizenden jaren een van de meest begeerde en waardevolle stoffen. De mooiste zijde komt van de larven van de moerbeivlinder. Zijde wordt gemaakt van de rups of larve van de zijdevlinder. De rups spint een cocon van 2 dunne draden (filamenten), bedekt met een natuurlijke gomlaag (zijdelijm). Zodra de cocon gereed is en voordat de vlinder zich ontpopt, wordt de zijde geoogst. De cocons worden in heet water gedompeld waardoor de gom smelt en de draden kunnen worden afgewikkeld. Een aantal van deze filamenten wordt tot garen gesponnen, wat voorzichtig moet gebeuren omdat de losse draden kwetsbaar zijn en snel breken. Zijde is relatief duur, omdat het productieproces arbeidsintensief is en de resultaten van een oogst onvoorspelbaar zijn. De kwaliteit van het zijde garen hangt af van de weersomstandigheden. Hete, vochtige lucht resulteert in een slechte kwaliteit. Droge, minder warme lucht zorgt voor goede zijde. De prijs wordt bepaald door de kleur, de glans en de lengte van de vezel. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel. Een aantal spinnen is geschikt voor de zijdeteelt, maar het is nog niet mogelijk spinnenzijde in grote hoeveelheden te produceren.

 

Voordelen van zijde kussens

 

Nadelen van zijde kussens

 

Soorten zijde

 

Wilde zijde is afkomstig van de rupsen van in het wild levende vlinders,dus eigenlijk alle zijde, die niet afkomstig is van de moerbeivlinder,De cocon van een wilde zijderups heeft een grove goudgele draad en een onregelmatige structuur.

Wilde zijde is dikker en wat stugger, de draden glanzen minder en zijn lastiger te verven dan gekweekte zijde.Wilde zijde kreukt en pluist iets meer.

Gekweekte zijde of natuurzijde is waarvoor moerbeirupsen gekweekt worden.De Bombyx mori, de zijde of moerbeivlinder, leeft in Europa en China en voedt zich met de blaadjes van de moerbeiboom.Daarom wordt gekweekte zijde ook moerbeizijde genoemd. De rups spint in ongeveer drie dagen een cocon en heeft dan een draad van 1000 tot 1500 meter geproduceerd.Daarvan kan een draad aan een stuk afgewikkeld worden(afhaspelen),wat de mooiste kwaliteit zijde oplevert.De rest van de cocon wordt ook verwerkt tot aan de korste vezels toe.

Ruwe Zijde is elke zijdedraad waarvan de sericine, de natuurlijke gomlaag die de vezels beschermt,niet is verwijderd.De kracht van ruwe zijde is deprachtige structuur.Ruwe zijde glanst niet maar is wel de sterkste en meest duurzame zijde.Verfstoffen dringen niet gelijkmatig door in de vezel Daarom wordt de stof meestal ongeverfd gelaten.Ruwe zijde mag nooit in het water gewassen worden, omdat de sercine dan smelt en de stof slap en flodderig wordt.

Zijden damast is een jacquardweefsel.Oorspronkelijk een uit China afkomstig weefpatroon en de voorloper van brokaat.

De naam van de Syricshe hoofdstad Damascus,eeuwenlang een knooppunt van handelsroutes tussen Oost en West.

Tafzijde is een lichte meestal glazende effen stof geweven in platbinding.De stof ritselt als je hem aanraakt Changeant wordt geweven van twee draden:de ketting n inslagdraden hebben een contrasterende kleur wat zorgt voor het kenmerkende effect.

Dupionzijde is een honderd procent wilde zijde gemaakt van een dubbele cocon waarvan de draden, van een mannelijke en een vrouwelijke rups in elkaar zijn gedraaid.Hierdoor krijgt het weefsel lichte verdikkingen en streepvorming,wat de stof een elegant effect geeft.Kan worden gebruikt voor gordijnen en kleine stoeltjes,kussens en dergelijke,maar is niet sterk als bekledingstof.

Tussahzijde is een zijde met een grovere onregelmatige structuur.Het is afkomstig van de rupsen van de wilde zijdevlinder en de onbewerkte draad heeft meestal goudgele kleur.

 

Kunstzijde

 

Viscose-ook rayon genoemd-is een van de eerste door de mens gemaakte vezels en nog steeds een van de belangrijkste kunstvezels.Deze staat bekend om de mooie glans.

 

De grondstof voor viscose(rayon) is cellulose, dat chemisch wordt bewerkt.De cellulose is af-komstig van hout van naaldbomen,die daar speciaal voor worden gekweekt, of van restanten van katoenpluis. Van de cellulose wordt een vloeibare , stroperige massa gemaakt,die door een spindop met microscopisch kleine gaatjes wordt geperst. Het resultaat is  een haarfijne,eindeloze draad(filament) die verwerkt wordt tot garen.Viscose glanst sterk, maar dit kan worden veranderd door allerlei middelen aan de vloeibare massa toe te voegen, zoals matteringsmiddelen en kleurstoffen.Zelfs de structuur van de vezel kan veranderd worden. Meestal wordt de viscosedraad in kortere stukken geknipt die tot een garen verwerkt worden,net zoals katoenvezels gesponnen worden. Viscose is relatief goedkoop en kan worden gemengd met andere vezels waaronder katoen,linnen en synthetische vezels. Het is een veelzijdig vezel, die wordt verwerkt tot katoenen stoffen maar ook tot luxueus fluweel.

In interieurstoffen wordt viscose toegepast als effectgaren,om glans aan de draad te geven. Nieuwe ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er milieuvriendelijker geproduceerd wordt. Hoewel viscose gemaakt wordt van houtpulp, zijn voor het productieproces grote hoeveelheden water en energie nodig. Er zijn nieuwe garens ontwikkeld,die sterker en makkelijker in onderhoud zijn,beter wasbaar en minder schadelijk voor het milieu zijn en minder kreuken.Tegenwoordig kan de basisgrondstof ook bestaan uit bamboe en maïsstengels en zelfs uit eiwitten zoals melk, soja en zee-algen.

 

De geschiedenis van stoffen

Textiel heeft een magische klank. Zijn wonderbaarlijke geschiedenis gaat duizenden jaren terug tot de oude Egyptenaren en Chinezen en gaat door tot op de dag van vandaag…

 

Geschiedenis Katoen

 

Archeologische opgravingen in de hele wereld,van Egypte tot China en het Amerikaanse continent, laten ons zien dat de mens al duizenden jaren katoen weeft en gebruikt.

Zowel in India als in Mexico zijn kleine stukjes textiel gevonden die aantonen dat er 3000 jaar voor Chr. al katoen geproduceerd werd. Er zijn aanwijzingen dat katoen nog veel ouder is.India was toen het centrum van de katoenproductie en handel de oude beschavingen in de Indusvallei waren zeer bedreven in het spinnen, weven en verven van katoen.

Katoen wordt voor het eerst genoemd in de Rig-Veda, het oudste heilige boek van de hindoes dat rond 1500 v. Chr. geschreven werd.

De Griekse historicus Herodotus schreef duizend jaar later over Indisch katoen:Er zijn daar bomen die in het wild groeien en als vrucht een wol dragen die in schoonheid en kwaliteit schapenwol overtreft.Van die boomwol maken de Indiërs hun kleding.

Vandaar het Duitse woord Baumwolle, ons woord katoen komt van het Arabische qutn.

Katoen verspreidde zich via de Arabische wereld en Noord-Afrika naar het Middellandse Zeegebieden bereikte al in de achtste eeuw Europa,maar wol,linnen en zijde bleven nog eeuwenlang de meest gebruikte stoffen.

Eind zestiende eeuw importeerde Frankrijk de eerste bedrukte katoenen stoffen uit India.

Deze indiennes werden zo populair dat ze een bedreiging gingen vormen voor de wol en zijde industrie.Beschermende maatregelen volgden, maar de opkomst van katoen was niet te stuiten.Door nieuwe uitvindingen en verbeteringen van spinmachines en weefgetouwen ging de productie omhoog en verbeterde de kwaliteit.

James Hargreaves, een wever en timmerman ontwikkelde de “spinning jenny” en in 1764 werd in Engeland voor het eerst machinaal katoen gesponnen.De Industriële Revolutie zorgde voor enorm veel veranderingen,Europa begon op grote schaal katoenen stoffen te produceren.Dit materiaal werd zelf populairder dan zijde.

Geruite en gestreepte katoen werd steeds vaker als meubelstof, maar ook voor gordijnen en draperieën. Ook toile de Jouy,oorspronkelijk geproduceerd in het Franse Jouy-en-Josas,was razend populair.Beroemde schilders,zoals Jean -Honore Fragonard,werden aangetrokken om dessins te ontwerpen.Naast landelijke,historische,mythologische oosterse motieven werden ook belangrijke maatschappelijke thema’s in de dessins verwerkt.

Door de uitvinding van de cotton gin in 1793, en machine om vezels van zaden te scheiden,waardoor men veel sneller katoen kon plukken en dus meer kon produceren,werd Amerika een belangrijk katoenproducent.Rond 1850 verscheepte Amerika meer dan een miljoen ton per jaar naar Europa.

Begin twintigste eeuw werden de eerste synthetische vezels ontwikkeld,die minder arbeidsintensief zijn en daardoor goedkoper.De katoenproductie nam gestaag af maar in de jaren zestig kwam katoen weer helemaal terug dankzij de ontwikkeling van onder andere kunstmest en pesticiden.Door de introductie van nieuwe technologieën,waaronder plantveredeling en monocultuur,werd de katoenplant geschikt gemaakt voor massaproductie.Tegenwoordig worden katoenplanten selectief gekweekt zodat elke plant zoveel mogelijk vezel opbrengt.

 

Geschiedenis linnen 

 

De meer dan 3000 jaar oude linnen windselen van de mummie van Ramses II zien er nog steeds verbazingwekkend goed uit. Vlas is een van de oudste en sterkste vezels waar textiel van gemaakt wordt Rond 6000 v Chr.werd er al veel vlas verbouwd in Mesopatamië en Egypte.Ook in Europa zijn sporen van lijnzaad en stukjes geweven linnen gevonden,die 10000 jaar oud zijn.Linnen was niet alleen voor kleding bestemd,in de Romeinse keizertijd werd een zware kwaliteit linnen canvas gebruikt voor de zeilen van schepen.

Plinius de Oudere (23-79 n. Chr) bericht in zijn Naturalis Historia over het verbouwen van vlas in heel Gallië ook de Keltische bewoners van de Nederlanden worden genoemd als wevers van linnen.

De linnenindustrie bloeide in het middeleeuwse Europa, naast wol was linnen de meest gebruikte textielvezel.Vlaanderen en Duitsland waren belangrijke producenten,de wortels van het Duitse koopmans-en bankiersgeslacht Fugger, in de vijftiende en zestiende eeuw de grootste bank en handelsfirma van Europa,liggen in de linnenhandel.Nederland was eind vijftiende eeuw een belangrijke producent producent van linnen damast.Linnen werd uit Vlaanderen en Silezië geïmporteerd en van oudsher in de duinen bij Haarlem gebleekt.De duinen waren ideaal omdat er voldoende ruimte aanwezig was en stromend water.Voor het bleken werd onder andere karnemelk gebruikt en ook dat was volop aanwezig.Haarlem was beroemd om zijn schitterende kwaliteit linnen.In de zeventiende eeuw waren Haarlems linnen en intens wit gebleekt damast belangrijke exportproducten.De Industriële Revolutie,de toenemende populariteit van katoen,dat veel makkelijker te spinnen en te weven is en de ontwikkeling van synthetische vezels in de twingste eeuw,betekenden het einde van de linnenindustrie.Linnen raakte in de vergetelheid;het was duur en een tijdlang was er nauwelijks meer puur linnen te krijgen. De afgelopen eeuw heeft linnen geen rol van betekenis gespeeld in de wereldwijde textielproductie,maar dat is aan het veranderen.

Linnen is herontdekt en door de hedendaagse aandacht voor duurzaamheid,aan een renaissance begonnen.Vlas wordt weer op grote schaal verbouwd in zowel West- als Oost Europa en de beste linnenwevers zijn nog steeds in Ierland,Frankrijk en Italië te vinden.

 

Geschiedenis Zijde

 

De geschiedenis van zijde staat bol van de legenden en dat begint al bij het ontstaan van de zijdeteelt: Hsi-Ling-Shi, de hoofdvrouw van de Gele Keizer (Huangdi), werd als godin vereerd onder de naam Moeder van de Zijderups. Toen ze onder een moerbeiboom thee zat te drinken viel er een cocon in haar kopje. Ze zag hoe de draad zich in de hete thee ontspon en dat bracht haar op het gouden idee. De Chinezen hebben de zijderups gedomesticeerd.Vier tot vijfduizend jaar voor Chr. werd in China al zijde gesponnen en geweven,maar wilde zijde was ook in andere landen bekend:in India mengde men in het tweede millennium voor Chr. al wilde zijde met katoen. Zijde was letterlijk zijn gewicht in goud waard;legers,losgeld en belastingen werden ermee betaald. Handelaren brachten zijde naar het Midden Oosten en het Middelandse Zeegebied. Chinese immigranten introduceerden de zijdeteelt in Korea en Japan.In de zesde eeuw voor Chr. importeerden Griekse handelaren Chinese en Indiase zijde uit Klein Azië en landen rondom de Zwarte Zee.Een netwerk van karavaanroutes de fameuse Zijderoute liep van China naar het Midden Oosten en de Middellandse Zee. De triomftochten van Julius Caesar werden opgeluisterd met zijden baldakijnen. De Romeinen waren dol op zijde dat de senaat in 14 na Chr.burgers verbood zijden kleding te dragen, de verwijfde verfijnheid van zijden uitdossingen werd als een schande beschouwd.

 De Byzantijnen en de Arabieren brachten de kunst van de zijdecultuur naar het Middellandse Zeegebied,Afrika, Spanje en Sicilië werden belangrijke producenten. Op de Povlakte werden al in de tiende eeuw pogingen ondernomen om zijderupsen te kweken, maar China bleef nog heel lang de grootste producent van zijden stoffen van hoge kwaliteit.Geverfde zijde,vaak tafzijde,werd verwerkt tot kleding en meubelstoffen en in grote hoeveelheden naar Europa geëxporteerd.De Chinezen namen op hun beurt weer westerse technieken en motieven over. Al eind vijftiende eeuw werd in Chinese werkplaatsen textiel met Europese motieven geweven, geschilderd en geborduurd.Beddenspreien en wandkleden werden speciaal voor de export gemaakt. Tussen de veertiende en de, zestiende eeuw beheersten de Italianen de zijdehandel. Ze ontwikkelden nieuwe weeftechnieken, Italiaanse wevers waren beroemd om de schitterende fluwelen stoffen die ze produceerden.Lucca was in de twaalfde eeuw al een belangrijk zijdecentrum.De wevers hier konden bijna alle sooorten zijdeweefels die in de middeleeuwen bekend waren produceren, maar ook Genua, Venetië en Florence werden  belangrijke centra. Ruwe zijde werd vooral geïmporteerd uit het gebied rond de Kaspische Zee en Georgie.Lyon was de bekendste Franse zijdestad.Franse textielproducenten ontdekten de mogelijkheden van het begrip mode,ze creeërden steeds weer nieuwe weefels en kostuummaterialen voor de adel en het hof.In Engeland werd mooie gladde zijde van hoge kwalteit geweven; Engelse tafzijde was beroemd , Anna van Denemarken,de vrouw van koning James(Jacobus) 1 van Engeland,droeg ooit op zijn verjaardag een japon van Engelse  tafzijde.Ook de zijde industrie profiteerden van de ontwikkelingen en de verbeterde productieprocessen van de Industriële Revolutie. Maar door de populariteit van de veel goedkopere katoen,nieuwe en snelle handelsroutes,uit China en Japan geïmporteerde zijde werd zo een stuk goedkoper en de komst van de zijderupsziektes in de negentiende eeuw, raakte de Europese zijdeindustrie in verval.In de twingste eeuw kreeg zijde concurentie van de synthetische stoffen, maar bleef een gewild luxeproduct.Tegenwoordig zijn China en Japan de belangrijkste zijdeleveranciers.Italië blijft een be scheiden rol spelen en concentreert zich vooral op luxe stoffen. Ook Engeland levert nog steeds een beperkte hoeveelheid zijden stoffen van hoge kwaliteit.

 

Geschiedenis Kunstzijde

Al in de zeventiende eeuw opperde een Engelse natuurwetenschapper dat het mogelijk moest zijn om kunstzijde te maken. In 1889, na jaren van onderzoek, lukte het Hilaire Bernigaud,graaf van Chardonnet, de eerste kunstzijde te produceren.De Franse zijde-industrie was getroffen een ziekte die de zijderups aantastte en Bernigaud ging op zoek naar een alternatief.De stof,een toevallige ontdekking,was mooi maar heel erg brandbaar.De ontdekking werd dus geen succes. Engelse scheikundigen vonden in 1894 een betere productiemethode uit en noemden de stof viscose.

 
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail