Kleur kiezen voor kussens

Leer van kleuren genieten!

Graag geven we je wat gratis tips en ideeën over kleuren. Ontdek welke kleuren bij je passen. We geven je wat basis handvatten mee, zodat je met de deze kleur principes makkelijker kleurcombinaties kan maken. Zo kun je vol zelfvertrouwen direct aan de slag!

Het is belangrijk dat je een ruimte creëert waarvan jijzelf, jouw familie en vrienden kunnen genieten.  

Kleur is iets magisch, een inbeelding van de mens. In je oog komt het licht binnen. Door het zien van verschillen in de golflengte van licht ontstaat uiteindelijk kleur. De receptoren, ook wel bekend als de staafjes en kegeltjes zetten de kleuren om.

Het mooie is dat kleuren bestaan omdat wij ze zien. Het is eigenlijk een verzinsel dat door jouw brein wordt bepaald. Jouw brein bedenkt een kleur bij een bepaalde golflengte. Vele externe factoren als schaduw, oppervlakte textuur en omgevingskleuren hebben effect op welke kleur wordt waargenomen. Bekijk eens onderstaand filmpje. Worden jouw ogen ook voor de gek gehouden?

 

Omdat jouw brein de belichting van deze foto moeilijk kan inschatten zien wij in onderstaande foto allemaal een andere kleur. De manier waarop een ieder van ons kleuren ziet is uniek.

Dit is een wereldberoemde jurk die in veel programma's is besproken. In welke kleur zie jij deze jurk? 

Is de jurk blauw met zwart of goud met wit?

 

 Zie hieronder een fragment uit RTL Late night waarin de jurk wordt besproken.

 

Het verlangen naar kleur is een even natuurlijke behoefte als de behoefte aan water of vuur. Kleur kan worden gezien als ruw materiaal dat onmisbaar is voor het leven. In zijn hele bestaansgeschiedenis heeft de mens kleuren geassocieerd met vreugde, bezigheden en genoegens.

 

“Kleur is het toetsenbord, de ogen zijn de hamertjes, de ziel is de piano met zijn vele snaren.

De kunstenaar is de hand die speelt, die een toets aanslaat en aldus de ziel beroert.” 

 

Kleuren in huis

 

Een huis is veel meer dan een dak boven ons hoofd. Onze woningen zijn in de loop van de geschiedenis drastisch veranderd. Het is veel meer dan enkel onderdak geworden. Je wilt in een huis wonen die een bepaalde sfeer geeft dat bij je past. De ruimte waarin we wonen, moet op iedereen,die er binnenkomt plezierig overkomen en zorgen voor bescherming, licht, rust, inspiratie en warmte.

 

Kleur kan elke ruimte in huis drastisch veranderen. De mogelijkheden zijn onbegrensd door de vele soorten kleuren die beschikbaar zijn. Zowel traditionele als moderne huizen kunnen door een goed gebruik van kleuren totaal veranderen.Lichte kleuren en wit kunnen een uitgeleefde woning helemaal opfrissen en zorgen voor voor een opgeruimd uiterlijk en een heldere , ruimtelijke sfeer.

Zware kleuren, zoals een donker robijnrood of smaragdgroen, hebben een intenser effect en creëren een intieme en gezellige sfeer.

We kunnen de kleuren in ons huis niet zo vaak veranderen als onze kleren en het is daarom heel belangrijk een weloverwogen keuze te maken. Aan de hand van een aantal tips proberen we ervoor te zorgen dat de keuze past bij jouw levensstijl en voldoet aan jouw persoonlijke en emotionele behoeften.

 

Achtergrond van kleur

 

Kleur is een van de opwindendste ruwe materialen op aarde. Sinds het begin gebruiken mensen kleuren om hun territorium af te bakenen en hun omgeving te decoreren. Kleur is krachtig en het kan een uitgeleefde kamer nieuw leven inblazen en zo de sfeer en het humeur positief beïnvloeden. Overal kennen verschillende culturen belangrijke waarden toe aan kleuren. Ze kunnen gepassioneerd en sensueel zijn, maar ook kalmerend en meditatief.

Kleuren maken indruk op iedereen en door kleuren en texturen wordt onze wereld een fascinerende en prachtige plek om te leven. Toch is kleur een redelijk modern luxeproduct. Nog maar 100 jaar geleden was kleur voorbehouden aan de rijken en was er nog geen kleurentelevisie, bestonden er geen geïllustreerde tijdschriften of boeken, geen kunststof en textielverf. De wereld bestond vooral uit heel veel tinten grijs. In de jaren vijftig van de 20e eeuw maakte de chemische industrie het mogelijk veel meer kleuren te produceren in verfstoffen. Nu kunnen meer dan zestien miljoen afzonderlijke kleuren worden gemaakt en kunnen we duizenden verfsoorten kopen,variërend van basis emulsies tot metallic vernis, ecologische verfsoorten en zelfs magnetische verf.

 

Wetenschappelijke benadering van kleur, Kleurenleer

 

Tegenwoordig zien we kleuren als een vast onderdeel van elk bewust moment dat we meemaken. Het is echter nuttig om te weten, hoe het oog kleuren registreert. De volgende wetenschappelijke principes kun je naar eigen behoefte gebruiken. Ze kunnen je helpen beslissingen te nemen die van een eenvoudige kleurencombinatie een geslaagd interieur maken.

 

Isaac Newton(1642-1727) verklaarde dat kleuren voortkomen uit licht.Na tal van experimenten kwam hij erachter dat licht bestaat uit verschillende kleuren.Toen hij het licht brak met een prisma zag hij de zeven kleuren van de regenboog;rood,oranje geel,groen,cyaan(lichtblauw),indigo(donkerblauw) en paars. Newtons principes worden nog steeds toegepast.

Thomas Young(1773-1829) ging nog een stap verder toen hij ontdekte dat wit licht uit slechts drie kleuren van de regenboog bestaat:rood,groen en blauw. Deze drie kleuren zijn de oorspronkelijke primaire kleuren. In 1859 borduurde de Duitse fysioloog Herman von Helmholtz(1821-1894) voort op Youngs werk en ontwikkelde de theorie dat onze ogen in de vorm van licht kleuren lezen,in rood,blauw en groen. Deze theorie werd algemeen aangenomen en toonde aan dat elk object door de hersenen wordt “gecodeerd”of ontleed in verschillende percentages rood,groen en blauw en dat wij zo kleuren zien.


Herings kleurencirkel

 

In deze cirkel is geel de vierde primaire kleur. Ewald Hering(1834-1918)ging in tegen de leer van Von Helmholtz. Hij was ervan overtuigd dat zijn overzicht een realistische visie was op de manier waarop mensen kleuren waarnemen.

 

Hij beargumenteerde, dat geel een primaire kleur moest zijn, omdat deze door het oog wordt gezien als afzonderlijke kleur, samen met rood, groen en blauw. Hij voegde ook zwart en wit toe als basale, visueel primaire kleuren.

Hering beschreef zijn kleurenorde als het natuurlijke systeem van kleursensaties.Vandaag de dag vormt zijn systeem de basis voor het NCS, het Natural Colour System,dat in de hele wereld wordt gebruikt als een instrument van kleuren te combineren.

 

Harmonieuze Kleuren

 

De vier primaire kleuren zijn rood,blauw groen en geel.Wanneer deze zuivere kleuren worden gemengd,ontstaan de secundaire kleuren paars,turkoois,oranje en limoen. Als je de cirkel bekijkt,ziet u direct dat de kleuren naast elkaar liggen,met elkaar in evenwicht zijn.Een palet dat bestaat uit geel,limoen,goudsbloem en terracotta is altijd geslaagd.Als deze kleuren komen in de kleurencirkel uit het deel tussen geel en oranje en zijn geheel in harmonie met elkaar.

 

Kleur wiel

 

Complementaire kleuren

 

Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel worden complementair genoemd. Deze tegenover elkaar liggende kleuren botsen met elkaar en worden meestal niet met elkaar gecombineerd, al kan een goed gebruik van een complementaire kleur in een heel opvallend effect creëren.Een stoel in fel turkoois tegen een wand in een zachte perzikkleur zal er bijvoorbeeld prachtig uitzien.Kleuren met vertrouwen

 

Het is eenvoudig om kleuren te gebruiken Het is tevens een goedkope manier om een ruimte een heel nieuw uiterlijk te geven.Nog nooit was er zo een grote variatie in verfsoorten, behang, meubels en textiel, waardoor we een eigen stijl kunnen creëren.Maar waar moeten we beginnen als er zoveel keus is? Al deze mogelijkheden kunnen zowel de amateur als de professionele interieurontwerper intimideren.Veel verfproducenten scheppen erover op dat ze bijna elke kleur kunnen maken,wat uiteraard geweldig is.Maar hoe bepalen we de juiste kleur? 

Aan de hand van wat praktische tips geven wij antwoord op deze vragen.

Wanneer u de juiste kleurencombinatie kiest, kunt u een ruimte transformeren van een saaie tot een stijlvolle woonomgeving. Als u in een vroege fase de juiste beslissingen neemt,kan dit grootste effecten hebben die niet alleen indruk maken op uw familie en vrienden,maar ook de waarde van uw huis kunnen verhogen. Ook is het be

 

Praktisch gezien

 

Er zijn veel factoren die u mee moet nemen in uw overwegingen voor u kleuren gaat toepassen.Een beetje praktische kennis en creatieve inspiratie helpen u een heel eind op weg om de juiste keuzes te maken.Als u kleuren gaat kiezen voor uw huis,kunt u zichzelf de volgende vragen stellen,

 

Wat wordt de functie van de ruimte?

Wie gebruikt de kamer het meest?

Op welk tijdstip wordt de kamer het meest gebruikt?

Hoeveel daglicht komt de kamer binnen?

Welke belangrijke architectonische elementen bevinden zich in de kamer?

Welke grote meubels zijn of komen er in de kamer?

Welke kleuren zijn gebruikt in de ruimten direct naast deze kamer?

Welke gevoelens en emoties moet deze kamer gaan uitstralen?Sfeer bevorderen

 

Er zijn verschillende emoties die worden geïmponeerd door bepaalde kleuren. Deze emoties kunnen drastisch veranderen naarmate de kleur dieper of feller wordt,maar de basisprincipes zijn belangrijk om te onthouden als u een kleurencombinatie gaat kiezen.

Roze is vrolijk,levendig,positief en vrouwelijk.

Rood is passievol,gewaagd,intiem en geruststellend.

Oranje stimuleert creativiteit en is warm en gezellig.

Geel is hartelijk en zonnig, Helder Geel zou de hersenen stimuleren.

Groen staat voor de natuur en is zowel rustgevend en versterkend als rustig en evenwichtig.

Blauw is verbonden met water en lucht en wordt geassocieerd met helder denken en een rustgevende meditatieve omgeving.

Paars kan stimulerend en sexy zijn,terwijl blauwpaars koel en spiritueel is.

 

Eenvoudige kleur regels

 

Sinds de Tweede Wereldoorlog komen kleuren steeds meer voor in interieurs. Na jaren van rantsoenering tijdens de oorlog werden kleuren, vooral in Europa, een luxe voor in huis.Tijdens deze periode ontstond een aantal regels waaruit duidelijk wordt welke kleuren het beste samengaan.Dit is een goede basis om uw ideeën op voort te bouwen.

Door de talloze verfkleuren,toepassingsmogelijkheden en texturen die ons echter ter beschikking staan, kunnen we eenvoudig voorbijgaan aan deze kleur regels.

Alle rode tinten gaan samen evenals alle roze tinten. Bepaalde kleuren rood rood en roze kunnen samen zorgen voor een rijke,passievolle zitkamer of een pastelkleurige florale slaapkamer.Zacht oranje is warm van kleur.Donkere oranje tinten moeten met mate worden gebruikt.Bruin is prachtig met met oranje.Turkoois en koele grijzen zijn goede complementaire kleuren bij oranje.Geel gaat goed met groen en oranje.

Blauw en geel(complementaire kleuren) zorgen voor een klassieke interieurcombinatie in een frisse omgeving.

Groen wordt vaak gebruikt als neutrale kleur om een kamer in evenwicht te brengen,aangezien bepaalde tinten groen,zoals een zachte saliekleur,bij bijna elke andre kleur passen.

Alle kleuren blauw en ook alle kleuren groen zijn met elkaar te combineren.Blauw en groen staan in elke mate van intensiteit prachtig bij elkaar,van een licht hemelsblauw en eierschaal groen tot donker inktblauw en pauwenveren groen.

Paars tinten zijn goed met elkaar te combineren, al kunnen ze wel heel dominant zijn. Paars gaat ook goed samen met groen.Blauwachtig paars gaat goed met koel blauw en roodachtig paars is erg mooi bij zachtroze.

Grijs en natureltinten kunnen mooi gecombineerd worden als klassieke achtergrond van on opvallende tinten.Dit soort kleurloze paletten zijn altijd populair geweest en gebleven.

Bijna elke kleur kan gecombineerd worden met natureltinten en grijs om ongebruikelijke en fantastische interieurs te creëren.Kleuren die bij je passen.

 

De kennis die je nu hebt na het lezen van dit artikel kan zeer handig zijn, maar regels zijn er om overtreden te worden.We kunnen allemaal beïnvloed worden door kleurentheorieën en recente trends,maar onthoud dat een ding echt belangrijk is:u en uw gezin moeten in deze kleuren leven en ervan genieten.

Vergeet nooit uw persoonlijke voorkeuren en inspiraties.Als u houdt van edelsteenachtige kleuren,durf dan frambozenrood in uw werkkamer te gebruiken.U kunt uw kennis van de kleurencirkel toepassen om de door u gekozen tinten te verfijnen of versterken,maar wees niet bang om te kiezen waarvan u houdt. Schrijf de antwoorden op deze vragen op en onthoud ze wanneer de informatie en visuele verwijzingen in dit boek gebruikt.U zult al snel de perfecte kleurencombinatie vinden voor uw kamer.

 

Of u nu woont in de stad of het platteland,inspiratie vindt u overal.Trek er gewoon wat tijd voor uit en kijk om u heen.Let eens op kleurencombinaties die adverteerders gebruiken op affiches en verpakkingen.Deze kleuren zijn zorgvuldig uitgezocht door grafische ontwerpers en het is dan ook niets dat ze goed bij elkaar passen.Denk ook eens aan de kleuren in uw favoriete restaurant.Verzamel herfstbladeren voor inspirerend pallet van oranje en oker.Kijk goed naar de verschillende tinten in een grijze stormachtige lucht of in het warmbruine schors van een boom.Bezoek een galerie en bekijk de kleuren die klassieke en contemporaine kunstenaars gebruiken.U kunt overal inspiratie opdoen als u er wat tijd voor uittrekt

 

Methode

 

Leg alle materialen die u hebt verzameld op een groot stuk katoen en kijk hoe het eruit ziet.Speel met deze formaten en kleuren en probeer een evenwichtige combinatie te vinden.U kunt daarvoor de grootte van bepaalde objecten veranderen met behulp van een kleurenkopieermachine.Zoek naar de kleuren die een prominente plaats gaan innemen in de kamer, bijvoorbeeld die van de muren en de vloer.Leg kleinere stukken hiertegen.Stelt u zich nu de proporties van kleuren en patronen voor de gekozen kamer voor.Hiervoor hebt u wat fantasie nodig en het kan helpen om het sfeerbord mee naar de kamer te nemen.Professionele ontwerpers plaatsen vaak een schets van de uiteindelijke indeling van de kamer op het sfeerbord,zodat de klant een idee krijgt van het eindresultaat.Probeer het zelf eens.

 

Het voltooide interieur

Het is de moeite waard om wat te leren over kleur, licht en textuur en erachter te komen van welke kleuren u houdt,voordat u een ruimte in uw huis opnieuw gaat inrichten.Het sfeerbord moet u zien als een afsluiting van al het onderzoek dat u gedaan hebt en de voltooide kamer zal een perfecte interpretatie zijn van de sfeer die zich had voorgesteld.Het zachte grijs van deze kamer is neutraal en vlak en vormt de perfecte achtergrond voor felle kleuren en bijzondere texturen.Zachtgrijs is prachtig met chocoladebruin,al hebt u wel een fel accent nodig om de kleuren te benadrukken en een modern element toe te voegen.Het geraniumroze kussen van zijde geeft iets luxueus aan donkere gewatteerde dekens.Het roze patroon contrasteert mooi met de texuur van de fluwelen sprei.De felle magentakleurige vaas en roze bloemen benadrukken deze kleur in het gladde glas waarin het licht wordt gereflecteerd.Verschillende oppervlaken spelen met het diffuse licht in de kamer,van de koele spiegel en het glas tot aan het zachte fluweel en de zijde.

 

Maak een sfeerbord

De meest mode en interieurontwerpers gebruiken sfeerborden als een creatief instrument.Een sfeerbord is een visueel verhaal dat een ontwerpteam moet inspireren of een bepaald ontwerp moet duidelijk maken van een klant.

Sfeerborden kunnen gemaakt worden van bijna alles.Ze moeten een soort representatie zijn van uw onderzoek en smaak.Kijken naar de objecten,foto’s,knipsels,verfstukjes stoffen en behangknipsels,die hebt verzameld.Hieruit zullen een favoriet kleureschema en een stijl naar boven komen.Als het sfeerbord eenmaal klaar is,kunt u het tijdens het hele decoratieproces gebruiken.

 

Maak een kleurenplakboek

Neem overal u gaat een notitieboekje en eventueel een digitale camera mee om uw kleurobservaties vast te leggen.Verzamel buskaartjes,snoeppapiertjes,pagina’s uit tijdschriften,restaurantkaartjes en folders en plak ze in uw boek.

Let erop welk gevoel u krijgt bij de kleuren die u ziet.Wellicht zorgt een veld vol klaprozen voor een glimlach om uw mond en krijgt u een melancholisch gevoel van een paarse sjaal tegen een grijze herfstlucht.Kleuren verzamelen is een fantastisch spel:plotseling wordt uw wereld een enorm schilderspalet van inspiratie en keuzes en zelfs uw dagelijkse ritje naar het werk wordt zo een leuke en interessante onderneming

 

Elke kamer in huis kan een gemoedstoestand en sfeer oproepen.Een zachtgroene badkamer kan een ontspannende,kalmerende omgeving zijn, terwijl een felgele entree warm en vrolijk is.Kleur,licht en structuur stimuleren de zintuigen en prikkelen onze emoties.Onze huizen kunnen een plek zijn van stimulerende ruimten waarin de ziel tot rust kan komen.en de geest kan bijtanken.

Een van de belangrijkste aspecten van decoreren is het creëren van de juiste sfeer voor uzelf,een omgeving waarin u ontspannen,comfortabel,gelukkig en blij kunt zijn.Als u goed bent met verf, stof en licht kunt u de sfeer van een kamer drastisch veranderen en een ruimte creëren die precies past bij uw levensstijl en emotionele behoeften.What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail