Groene kussens en groene stof

Groen is levendig, ontspannend en weelderig. Groen is de kleur van de hoop; het is de kleur die we het meest om ons heen zien en waaraan het menselijk oog het meest gewend is. Het is een kleur die vaak voor een kussen wordt gebruikt en groene palletkussens op maat zijn populair.

Het is de kleur van de natuur, van groei en vitaliteit en van de lente. Sinds mensenheugenis is het de kleur die gebruikt wordt om de essentie van het leven uit te drukken. Dat gebeurde met oeroude verfstoffen gemaakt van malachiet en verdigris, smaragd. Sinds die tijd hebben duizenden verschillende tinten groen tinten onze wereld gekleurd, in de kunst en literatuur, mode en cultuur en in onze tuinen. Er zijn veel verschillende groene kussen stoffen, bekijk eens de stoffen die wij bieden en vraag gratis een kleurstaal aan.

Groen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze interieur, dankzij zijn veel veelzijdige en rustgevende eigenschappen. De Duitse dichter en filosoof Goethe noemde groen de meest rustgevende kleur en ideaal voor slaapkamers. Velen hebben zijn advies ter harte genomen. Maar groen en citrus moeten zich niet alleen beperken tot de slaapkamer, net zo min als we moeten denken dat groen alleen maar rustgevend is en tot diepe gedachten leidt. De kleuren chartreuse en acacia kunnen een ruimte laten bruisen van leven; limoen en appel vullen je huis met een lentegevoel; de tinten smaragd en mos kunnen elke willekeurige kamer diepte en karakter geven. Net zoals stengels en bladeren in een tuin groen zijn, ongeacht de kleur van de bloem, zo kan ook een tint groen perfect samengaan met iedere andere kleur in huis. Als neutrale kleur kun je hem gebruiken om andere kleuren in balans te brengen zodat die nog beter tot hun recht komen. 

 
De rust van groen
 
Groen is geschikt voor het hele huis. Een knalgroen kussen is krachtig. Accenten groen in je huis maakt het iets subtieler. Het is een erg vrolijke kleur. Groen is de kleur van bos en gras en al het andere groen dat ons in de natuur omringt. Daarom zijn alle groenen ons zo bekend en vertrouwd.
Groen kalmeert ons en schenkt rust, het doet ons denken aan glooiende velden en frisse, jonge planten. Natuur geeft ons structuur, essentie en authenticiteit en groen haalt de natuur naar binnen. Groen is een oase, neemt stress weg en geeft zelfs midden in een drukke stad een gevoel van welbehagen.
Groen is stabiel en zeker. Het staat voor vruchtbaarheid, harmonie en evenwicht, groen is jong en levendig. Frisse bladgroenen doen denken aan nieuw leven, de eerste blaadjes aan de bomen in het voorjaar. Het uitzicht op groen voelen mensen zich meteen beter. En groen wordt van oudsher gebruikt voor studeerkamers en schoolborden, omdat het rustig voor de ogen is.
Niet voor niets ook zijn veel soorten groen direct afgeleid van de natuur. Denk maar aan bladgroen, grasgroen, appelgroen, lime, mint, erwtengroen, olijfgroen, mosgroen, koper-, jade- of smaragdgroen.
Er zijn duizenden verschillende groenen, van bleek grijsgroen en het vriendelijke lichtgroen. Een snufje meer blauw of geel erbij en groen veranderd van gezicht.
Blauwige groenen, zoals zeegroen, zijn koel en kalm. Zodra er geel bij groen gemengd wordt, wordt het pittiger, soms zelfs uitgesproken vrolijk.
Lime bijvoorbeeld, verenigt de rust van puur groen met zonnige energie van geel. Soms is het moeilijk te zien waar groen eindigt en geel begint.
Als regel geldt: hoe geler een kleur, hoe aanweziger en helderder. Geel is de kleur van communicatie en creativiteit, omdat het de hersenen en zenuwen activeert. De werkkamer van Goethe, de specialist was op het gebied van kleuren, was geel geverfd. Geel is verwarmend en positief als de zon. Wie blauwachtig groen te rustig en te wijkend vindt, kan kiezen voor geelgroen of een combinatie met geel. Een pittig, meer krachtig en modern alternatief. Het felle, geelgroene lime is een heel geschikte kleur om aan een donker, neutraal interieur een vrolijk accent te geven. Het combineert bovendien verrassend mooi met blauwen en paarsen.
Een wat nostalgosche sfeer wordt opgeroepen door zachte, vergrijsde tinten. Die smaakvol en elegant, vooral als ze gecombineerd worden met lichte en donkere neutrale tinten om het geheel levendig te houden. Neutraal groen werkt vaak wat vervlakkend in een interieur. Het gaat teveel concurrentie met bladgroen van buiten aan. Bovendien heeft groen ook wit nodig om te kunnen ademen. Het geeft genoeg rust en vrolijkheid om tegenwicht te bieden aan ons jachtige leven.
 
Als geel naar bruinig gaat neigen wordt het minder fel en onrustig. Mosterdgeel is opvallend maar ook rustgevend en klassiek. Het is fris door de combinatie met wit en chic met grijs.
 
Door de natuurlijke uitstraling van groenen in combinatie met natuurlijke en subtiele tinten heerst overal een serene en harmonieuze sfeer. Zeegroen als alternatief voor blauw. Appelgroen als licht groen is fri s en tijdloos, donkergroen met romig wit oogt chic. Een combinatie van turkoois met grasgroen, blauwgroen en lindegroen is modern en verrassend, net als vaalgroen met felgeel. De donkerder combinatie van olijfgroen met rood, bruin en goud is warm en glanzend, en een kamer met tinten geel, lime en veel wit geeft een optimistisch voorjaarsgevoel. Met het gebruik van natuurlijke materialen in combinatie met een klassieke stijl kan groen ingetogen zijn, maar niet als de keus valt op heldergroen.
 
Groen harmonieert perfect met andere tinten uit de natuur: aardebruin, terracotta en andere naturellen. En het combineert goed met natuurlijke materialen als hout, lei, graniet en steen. De natuurlijkehdi van groen komt ook mooi tot z'n recht in grofgewegen linnen en onregelmatig aardewerk.  Dat komt doordat groen de natuurlijke kleur bij uitstek is. Maar groen leent zich ook voor moderne contrasten. Het doseren van groen in een interieur is een kwestie van smaak en van experimenteren. Soms heeft het gebruik van subtiele groene accenten in een witte basis al een enorme impact, dat ligt aan de persoon.
 
 
 
What do you want to do ?
New mail