Blauwe kussens en blauwe stof

 

Blauwe kussens zijn zeer populair in het interieur. Veel blauwe stoffen worden gebruikt om bootkussens van te maken. 

Van alle kleuren is blauw bij de meeste mensen favoriet. Waarom is blauw over de hele wereld zo populair? Komt het door het optimisme van de blauwe lucht, de eindeloze vrijheid van de oceanen of is het de puurheid van de kleur die bij velen zulke sterke gevoelens oproept?

Blauw kent vele gedaanten. Dramatisch contrasterend wanneer donker. Stimulerend en vrolijk in aqua. Mysterieus naar donkerpaars neigend. Of stemmig en licht. Blauw wordt geassocieerd met lichtheid en vrijheid. misschien wel omdat het de kleur van de hemel is. Blauw is kalmerend en fris, stabiel en ruimtelijk. Het is de kleur van twee belangrijke elementen die we zien als weids en licht: lucht en water, de kleur van de hemel en oceaan.

Blauw is tijdloos. Gedurende vele eeuwen was het in de Westerse kunst een heilige kleur. Denk aan kostbare Chinees en Delfts blauw porselein. Blauw is koel, rustig en neutraal. Het is ver en diep zoals water. Blauw is een veelzijdige kleur, het kent talloze tinten en tonen, van geheimzinnige groenige aqua tot mysterieus paars, van teer lichtblauw tot diep nachtblauw. Het gevoel van blauw kan koel en fris zijn maar ook delicaat en vrouwelijk of mysterieus. Aan de koele kanten zien we groenige aquatinten, die doen denken aan het felblauw van zwembaden, de Middellandse Zee en het houtwerk in Griekse dorpjes. Aquatinten zijn fris mintachtig, vredig, kalmerend en verkoelend. Daarnaast liggen neutralere  blauwen als rustgevend lichtblauw en de tijdloze klassiekers denim en marine. Blauw is een koele kleur, maar kent ook warmere tinten die naar paars neigen.

Van paarsblauwe kun je een heel boeket maken: korenbloem, hyacint, anemoon, ridderspoor, lavendel, lathyrus hortensia. Samen met de tinten van aubergine druiven, bramen en bosbessen geven ze een mix van vurig rood en kalm blauw, van hemel en aarde, wat paars de kleur van mystiek en magie maakt. Blauwpaars is in een interieur ongewoon, geheimzinnig en intiem. Blauw en paars zijn de kleuren van de schemering die uitnodigen tot denken, voelen, peinzen en dromen. 

 Zacht vergrijsd blauw heeft een subtiel effect en een rustgevende uitstraling. Aan moderne interieurs geeft het iets tijdloos en klassieks. In combinatie met grijs en wit is blauw soms zelfs bijna warm. In combinatie met grijs en wit is blauw soms bijna warm. 

Al duizenden jaren is de mensheid overtuigd van de kracht van de kleur blauw; voor de oude Egyptenaren was lapis lazuli de heilige steen van de goden;de Azteken associeerden blauw met adeldom en kracht;het verfijnde Chinese Ming-en Qing-porselein uit de eerste eeuw was bijna altijd versierd met kobaltblauw.De kleurstof van de Indiase plant  Indigofera tinctoria zorgde voor de diepe,donkerblauwe schoonheid van indigo,door Marco Polo in de dertiende eeuw naar Europa gebracht.Tegenwoordig zijn er talloze tinten blauw die ons dagelijks leven moeten verrijken, van het spijkerbroekenblauw tot aan de blauwe inkt in onze pennen of het klassieke blauw-witte aardewerk.Toch is de decoratieve rol van de kleur blauw niet voor iedereen zo voor de hand liggend.Velen vinden het een kille en moeilijke kleur om mee te Blauw kun je inzetten voor allerlei stijlen van dramatische tot etherisch,van functioneel tot uitbundig.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail